Work in progress

Sedan den 1 december har vi alla tre, Erik Fichtelius, Krister Hansson och Karin Linder, arbetat intensivt för att träffa så många som möjligt, göra planer för den kommande våren och formulera och  begära hjälp med olika forskningsuppgifter. Vi har deltagit i möten som rör omvärldsanalys, fördjupat oss i enskilda frågor, etablerat kontakter med de andra nordiska länderna och arbeta med gemensamma digitala ytor för kommande projektarbeten.

Vi har deltagit i Digitaliseringskommissionens rapportsläpp, träffat Nationella Skolbiblioteksgruppen, Barnboksinstitutet, Författarförbundet, Barnboksakademien, Socialdemokraternas Kulturutskott, Stockholms stadsbiblioteks Digitala bibliotek, Svensk biblioteksförening, Sveriges Universitets och Högskoleförbunds -bibliotekschefer, utbildningsutskottet med flera.

Vi kommer att fortsätta att resa mycket och ha en aktiv dialog med så många vi kan. En del av uppdraget är att

• I samråd med Skolverket och andra berörda myndigheter samt representanter för skolhuvudmännen ska Kungl. biblioteket göra en analys av vilka utvecklingsbehov som finns för skolbiblioteken för att de i ökad grad ska kunna främja språkutveckling och stimulera till läsning.

Under hösten 2016 kommer regeringen att satsa 15 miljoner kronor på skolbibliotek. Vi menar att det är intressant med följeforskning kring det anslaget. År 2017 och 2018 anslår regeringen 30 miljoner kronor för att bemanna skolbibliotek i Sverige. Det är ett lysande tillfälle att följa upp en satsning och se hur Nationell biblioteksstrategi sedan kan dra slutsatser av vilka utvecklingsbehov som finns. Vi har därför bett Svensk biblioteksförening att initiera ett projekt över perioden 2016-2018 som belyser effekter av personal i biblioteket. Studien ska baseras på vetenskaplig evidens.