Januari 2016

Januaris första veckor har varit intensiva. Vi har fått igång Facebook-gruppen och har gjort vår första resa till Norge. Genom besöket i Oslo fick vi fick veta mer om tankarna bakom den norska strategien. När ABM-utveckling lades ned uppstod osäkerhet kring rollfördelning inom biblioteksväsendet. Detta togs om hand av strategin. Den politiska nivån insåg iochmed den norska Kulturutredningen att det behövdes politisk vilja och ekonomiska incitament för att stötta det folkliga kulturella deltagandet. Även detta kanaliserades in i biblioteksstrategin. Det framstod som att strategin redan börjat fungera i praktiken och att kommunala bibliotek planerade sin verksamhet efter den. Arbetet med den stora depån i Mo i Rana verkar också fungera utmärkt och vi ska titta vidare på deras tankar kring den.

Vi har också börjat formulera den lägesrapport som vi ska presentera under Biblioteksdagarna i maj. Det är tydligt att det är många ord och benämningar som har olika betydelse i olika verksamheter. Det kommer sannolikt att bli en utmaning att hitta formuleringar så många som möjlig kan enas kring.