Februari 2016

Vi i strategigruppen har fortsatt att träffa personer och grupper inom biblioteksvärlden, allt för att sätta oss in i den breda verksamhet som bedrivs vid landets alla bibliotek. Vi försöker att göra många resor ut i landet för att även se hur läget är utanför de större städerna. Senast var vi och träffade folkbibliotekscheferna i Dalarna. Vi uppehöll oss länge kring situationen på skolornas bibliotek som har varierande kvalitet och där folkbiblioteken ofta servar utan ersättning från skolorna. Men samtalet handlade också om svårigheten att rekrytera personal till orter utanför de större städerna.

Vi har även mött Forum för specialbibliotekschefer, högskolebibliotekschefer i södra Sverige, representanter för små högskolebibliotek i Stockholmsområdet, folkbibliotekschefer i Skåne, universitetsbiblioteket, medicinska biblioteket och regionbiblioteket i Örebro. Dessutom flera myndigheter och organisationer. Det som främst lyfts är digitalisering, digitala inlåsningar samt möjligheterna att förbättra tillgången till elektroniska resurser.

Vi hade också förmånen att få delta i ett seminarium på Utbildningsdepartementet om medie- och informationskunnighet. Statssekreteraren på Utbildningsdepartementet, Helene Öberg liksom representanter från myndigheter, organisationer, utredningar och forskare betonade samstämmigt bibliotekariernas betydelse för att öka människors medie-och informationskunnighet.

Facebookgruppen har nu över 1300 medlemmar och vi har ställt fem frågor om likvärdighet, skolbibliotek, biblioteksrummet, digitala bibliotek och biblioteksprofessionen. Är du inte med i gruppen så gå väldigt gärna med. Fortfarande återstår det ett antal viktiga frågor att diskutera. För er som inte använder facebook så kan ni kontakta oss via epost, förnamn.efternamn@kb.se