Studiebesök i Danmark

Hela sekretariatet gjorde i slutet av februari en tredagars intensiv studieresa till Danmark. Vi tillbringade två dagar i Köpenhamn där vi träffade Kulturstyrelsen, ansvariga för Deff – den danska motsvarigheten till Bibsam, ansvariga för det danska digitala biblioteket och ansvarig för Danmarks nuvarande strategi. De danska och svenska förutsättningarna är likartade och utmaningar och snabba omvärldsförändringar gör att vi kan lära mycket av varandra.

Den tredje dagen besökte vi Århus. I Danmark är det nationella ansvaret fördelat över olika institutioner i det allmänna bibliotekväsendet. Medan visst ansvar ligger på Kulturstyrelsen som konsortiet Deff tex ligger samlingsuppbyggandet och plikt och bevarande på Nationalbiblioteket som ligger som en del av Kongelig Bibliotek. Ansvaret som forskningsbibliotek ligger däremot på Statsbiblioteket i Århus. Vi passade naturligtvis också på att träffa Rollf Hapel på Århus nya folkbibliotek. Han berättade om sina tankar kring ”biblioteksrummet” och behovet av att biblioteken är flexibla och att rummet ska stötta flera olika verksamheter med fokus på medborgaren.