Referensgrupp

Vi fortsätter vår inhämtning av fakta om det allmänna biblioteksväsendet, om erfarenheter som gjorts här hemma och på andra håll. En förmiddag med Jens Thorhauge, mångårig ledare på Biblioteksstyrelsen i Danmark, gav oss en resa i dansk biblioteksutveckling och insyn i ett viktigt strategiarbete. ”Folkebibliotekerne i vidensamfundet” från 2010 fick ett gott genomslag och är grunden till de senaste årens utveckling med bl.a. Åbne bibliotek och danskarnas digitala bibliotek.

Men det är en palett av mycket bra verksamheter vi får ta del av vid alla dessa möten runt om i landet. Saker som kommer upp är biblioteksverksamhetens integrering i moderorganisationen oavsett om det är en skola, högskola, sjukhus eller myndighet. Flera påpekar den gemensamma nämnaren av källkritik och medie- och informationskunnighet som sträcker sig från förskolan genom skolsystemet till högskolan. Här finns mycket att vinna på en nationell linje med samverkan över biblioteksgränserna. Samtidigt som vi i dialog med biblioteksväsendet skaffar underlag till en långsiktigt inriktad strategi, så tar vi fram en mindre lägesrapport med politiker och andra beslutsfattare som målgrupp.

I vårt uppdrag står att vi under utredningsperioden ska samråda med en lång rad myndigheter. Vi håller på att bygga upp dessa kontakter med ambition att få till ett kontinuerligt utbyte. Strategigruppen har också en referensgrupp som stöd under de kommande åren. Denna referensgrupp är en del i Kungliga bibliotekets ”Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling”. Referensgruppen träffas den 26 – 27 maj för att inleda sitt arbete. I referensgruppen ingår:

Lotta Brilioth Biörnstad Kulturrådet, Björn Brorström Högskolan i Borås, Anja Dahlstedt Bibliotek Botkyrka, Ann Edvik Bäckagårdsskolan Malmö, Maria Ehrenberg Regionbibliotek Halland, Elisabeth Frisén Länstyrelsen i Stockholms län, Jonas Gurell Vetenskapsrådet, Joacim Hansson Linnéuniversitetet, Maria Jacobsson SKL, Jesper Klein MTM, Annika Peurell Vitterhetsakademiens bibliotek, Jenny Samuelsson Luleå universitetsbibliotek, Kristina Smedby Sjukhusbibliotek Landstinget Sörmland, Olof Sundin Lunds universitet, Anja Taube Sametinget, Gunilla Herdenberg KB (ordförande) samt Erik Fichtelius, Karin Linder och Krister Hansson Nationell biblioteksstrategi.