AGDIS-grupperna – fortsatt analysarbete efter Jonsered-seminariet

Vid ett seminarium om Bibliotekens digitala infrastruktur i Jonsered 25 januari 2017 var en av de starkaste slutsatserna att det behövs betydligt mer samordning och samverkan kring bibliotekens digitala satsningar. Nuvarande ordning leder till kortsiktiga projekt som riskerar att avbrytas, lösningar som inte hänger ihop med varandra, öar i ett digitalt landskap, suboptimering och dåligt resursutnyttjande. Framförallt är allt detta förvirrande för användarna.

Vidare ser vi att gemensam nationell digital infrastruktur behövs men det gäller att skapa samordning, bygga på och stärka bra initiativ som redan är igång, och kanske initiera nya. Vi måste också ha respekt för att forskningsbiblioteken och folkbiblioteken står inför olika utmaningar och uppgifter. De kan behöva samordna sig i vissa frågor, men långt ifrån allt. Viss utveckling bör bedrivas var för sig. Ofta behövs bra modeller för horisontella samarbeten snarare än uppifrån och ner-styrning.

För att komma vidare med omvärldsanalys och förslag till kommande reformer har vi därför landat i att nationella biblioteksstrategi-arbetet efter Jonsered-seminariet behöver arbeta vidare med externa personer från olika delar av biblioteksväsendet i små och effektiva grupper. Vi behöver en grupp för forskningsbibliotek+sjukhusbibliotek och en för folkbibliotek-skolbibliotek.

Tanken med dessa grupper är att de ska stödja utredningen inom det digitala området. Grupperna ska rapportera till strategin men arbetar fritt för att föreslå kortsiktiga och långsiktiga åtgärder. Hela tiden utifrån användarnas behov.

Områden som grupperna behöver titta på är

• inventering av vad som finns,
  • definiera strategiska utmaningar,
  • formulera frågor och inspel till strategin,
  • analysera vidare frågorna från Jonsered,
  • komma med förslag för bättre och gemensam ”hittbarhet”,
  • föreslå målformuleringar, samt
  • vem som bör göra vad på vilken nivå

Avstämning görs med Digisam, och med KB:s arbetsgrupper kring digitalisering och Libris.

Grupperna finns med under arbetet med omvärldsanalys och reformförslag och upplöses efter 2017. De två AGDIS-grupperna ser ut så här:

Grupp 1 Folkbiblioteksgruppen
Oscar Laurin Stockholms stadsbibliotek
Birgitta Hellman Magnusson, Folkbiblioteken i Motala
Regine Nordström, Regionbibliotek Norrbotten

Grupp 2 Forskningsbiblioteken
Lars Burman, Uppsala universitetsbibliotek
Daniel Forsman, Chalmers högskolebibliotek
Kristina Smedeby, Sjukhusbiblioteken i Sörmland

Ordförande är Erik Fichtelius, och Peter Krantz, Lars Björk och Jesper Klein från KB deltar som experter.

/Jesper Klein