Omvärldsrapporten Den femte statsmakten lanserad!

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke tar emot rapporten av Erik Fichtelius, nationell samordnare.

Vilka utmaningar och möjligheter står biblioteken inför? Det är utgångspunkten för omvärldsrapporten Femte statsmakten som  sekretariatet presenterade onsdagen den 13 september. Vid ett fullsatt arrangemang på Stockholms universitet överlämnade Erik Fichtelius, nationell samordnare, rapporten till Kulturminister Alice Bah Kuhnke.

I uppdraget ingår att göra en fördjupad omvärldsanalys, vilken alltså presenterades på onsdagen. Utgångspunkten för rapporten på närmare 500 sidor är ett framtidsperspektiv på det samhälle som biblioteken ska verka i. Flera stora gemensamma politiska beslut sträcker sig till år 2030, exempelvis Agenda 2030. Dessutom ingår en analys av bibliotekslagen, gjord av sekretariatet.

Syftet med rapporten är att ge ett underlag för analyser, överväganden och förslag i den kommande nationella biblioteksstrategin. Ett utkast till nationell strategi kommer till våren 2018. Efter diskussion och analys kan utkastet leda till ett slutgiltigt förslag till Kulturdepartementet i mars 2019.

Här kan du ta del av rapporten: http://nationellbiblioteksstrategi.blogg.kb.se/rapporter/