Kliv fram! – ny rapport

Rapporten Kliv fram! Bibliotek, segregation och integration av Bjarne Stenquist är skriven på uppdrag av nationell biblioteksstrategi, som en uppmaning till biblioteksvärlden att ta ytterligare kliv framåt – både som nätverkande samhällsaktör på integrationsområdet och i den egna debatten om bibliotekens och bibliotekariernas uppgift inom området, idag och framåt.

Länk till: Kliv fram! Bibliotek, segregation och integration

Ur rapporten: Biblioteken fungerar bättre om de speglar befolkningssammansättningen i landet och i de områden där de verkar. Likaså fungerar de bättre om litteratur och andra informationskällor finns tillgängliga på de språk som efterfrågas. Likaså om de kan förstärka sin roll i de många olika lokala, regionala och nationella nätverk som växer fram i landet, inte minst i spåren av flyktingkrisen och den växande debatten om ett Sverige präglat av ökande klyftor vad gäller utbildning, inkomst och hälsa. Biblioteken har en unik roll som en öppen och icke-diskriminerande plats där bibliotekarier och andra biblioteksanställda kan ”förbättra samhället genom att underlätta kunskapsutveckling på den plats där de är verksamma.” Att förstärka denna roll kommer hela samhället till godo. Men detta kräver också en fördjupad debatt i bibliotekskollektivet om det ”traditionella” och det ”utvidgade” uppdraget och vad som egentligen utgör ”riktigt biblioteksarbete”.

Bjarne Stenquist är skribent och konsult med inriktning på hållbar samhällsutveckling.