Stort tack!

För alla inspirerande, kunniga, engagerade, kritiska och ibland även positiva kommentarer till Utkast Från ord till handling, på väg mot en nationell biblioteksstrategi. Det var precis det här vi behövde – en rejäl genomgång med förslag till att ändra, lägga till och ta bort.

Vi har fått in över 80 skriftliga synpunkter, genomfört 5 regionala dialogkonferenser med runt 500 deltagare samt haft en rad möten med olika intressenter och experter. Ytterligare en forskningsrapport om skolbibliotek är på väg, liksom en djupare analys av nationella digitala bibliotekstjänster.

Vi kommer att ta till oss av synpunkterna. Vi ser redan nu behovet av att ändra målområden, som till exempel forskning, lärande och upplevelser. Vi måste tydliggöra att de nationella och regionala nivåerna ska var stödjande och inte styrande, samtidigt som det behövs samordning inte minst av gemensamma digitala tjänster, kopplade till hela samhällets digitaliseringsarbete.

Alla de nationella strategier som beslutats innehåller kopplingar mellan problembeskrivningar, målformuleringar och handlingsplaner. I vårt utkast la vi allt detta i ett enda dokument. I slutförslaget ska mål och reformer skiljas åt tydligt i olika dokument. Vad som är mål, visioner och strategi ska skiljas från handlingsplaner och reformer. Vi kommer även att tydliggöra användarperspektivet.

Vi läser nu igenom allt noga, går igenom materialet och sätter oss och skriver. Det här kommer att bli ett strategiförslag väl förankrat i biblioteksväsendet, även om vi i vissa fall måste välja väg bland ibland motstridiga synpunkter och viljor.

Är du intresserad av att ta del  av de inspel som vi har fått in, finns de publicerade här på bloggen under fliken Underlag/Rapporter.

Än en gång, stort tack för er hjälp – Erik, Christina och Eva